De tactiek van Paris Saint-Germain

Mede door de komst van Neymar en Mbappé zijn de verwachtingen rond Paris Saint-Germain (PSG) dit seizoen erg hoog. De Spaanse manager Unai Emery zal met zijn elftal niet alleen de Franse Ligue 1 willen winnen, maar ook de Europese Champions League. Tot nu toe is Paris Saint-Germain het seizoen op zeer indrukwekkende wijze gestart. Zowel in de Ligue 1 als in de Champions League is er nog niet verloren. Voornamelijk met de 3-0 overwinning thuis tegen Bayern München werd er indruk gemaakt. Niet alleen qua resultaat, maar ook qua tactiek. Reden om in dit artikel onderzoek te doen naar de tactiek van Paris Saint-Germain.

Tekst: Valentijn Vermeend

1. Formatie

Unai Emery formeert zijn elftal in veelal in een 1-4-3-3 (PNA*). Kenmerkend voor de formatie zijn opkomende vleugelverdedigers (Kurzawa, Berchiche, Dani Alves of Meunier). Het middenveld (Motta, Rabiot, Verratti of Draxler) blijft dicht bij de centrale verdedigers (Silva, Marquinhos of Kimpembe) spelen. Het centrale verdedigingsduo is samen met het middenveld voornamelijk verantwoordelijk voor de opbouw. De buitenspelers (Neymar en Mbappé) hebben een vrije rol. Ze zijn zowel in de diepte als in het centrum te vinden. Cavani is het eindstation van Paris Saint-Germain.

*Met de punt naar achteren op het middenveld

Paris Saint-Germain 1-4-3-3
1-4-3-3 Formatie van Paris Saint-Germain

2. Defensieve structuren

Paris Saint-Germain verdedigt in een 1-4-3-3 formatie. Ze kunnen afwachtend spelen op de counter, waarbij ze de linies dicht op elkaar houden op de eigen helft. Maar ze beheersen ook het druk zetten op de tegenstander. Hierbij verdedigen ze op de middenlijn en proberen ze snel de bal te herwinnen. Dit wordt veelal gespeeld in de openingsfase van een wedstrijd om een vroeg doelpunt af te dwingen. Tot nu toe blijkt deze stijl zeer succesvol in Ligue 1. In elf wedstrijden incasseerde PSG pas acht tegendoelpunten.

Defensieve structuren
1-4-3-3 Formatie (defensief)
2.1 Uitstappen van Rabiot naar de vleugelverdediger

Tijdens het druk zetten, dekken Neymar, Cavani en Mbappé het centrum af. In dit geval is het Neymar, die zich nabij de verdedigende middenvelder (6) van de tegenstander positioneert. Cavani zorgt als eerste voor druk op de centrale verdediger (3). De passlijn naar de vleugelverdediger (2) wordt opengelaten door PSG. Wanneer de bal door de vijandelijke vleugelverdediger (2) wordt ontvangen wordt er druk gezet door Rabiot. Hij wordt ondersteund door Neymar, die vanuit de passlijn naar verdedigende middenvelder (6) druk zet. De vleugelverdediger (2) is nu ingesloten door Rabiot en Neymar. Ondertussen is Cavani naar de verdedigende middenvelder gelopen, zodat ook de deze afspeelmogelijkheid is uitgesloten.

Uitstappen van Rabiot
Uitstappen van Rabiot
Vervolg uitstappen van Rabiot naar de vleugelverdediger
Vervolg uitstappen van Rabiot
Eindfase Uitstappen van Rabiot
Eindfase uitstappen van Rabiot
2.2 Verratti dekt door naar centrale verdediger

De tegenstander probeert via het centrum op te bouwen. De rechter centrale verdediger (3) speelt de controlerende middenvelder (8) aan (1). Verratti beweegt mee en dwingt de controlerende middenvelder (8) om te kaatsen (2) naar de linker centrale verdediger (4). Verratti zet meteen de linker centrale verdediger (4) onder druk. Daarbij dekt hij ook de passlijn naar de controlerende middenvelder (8) af. Cavani beweegt naar de rechter centrale verdediger (3), zodat ook deze afspeelmogelijkheid wordt ontnomen. Tegelijkertijd schermt Mbappé de passlijn naar de linker vleugelverdediger (5) af. De overige spelers kantelen naar de zijde waar de bal is (rechterzijde voor PSG).

Verratti dekt door naar de centrale verdediger
Verratti dekt door naar de centrale verdediger
Vervolg Verratti dekt door naar de centrale verdediger
Vervolg Verratti dekt door naar de centrale verdediger
2.3 Kantelen van Verratti, Motta en Rabiot

De centrale verdediger (4) van de tegenstander speelt de controlerende middenvelder (8) aan (1), die op zijn beurt de buitenspeler (11) weet te bereiken (2). Verratti is in eerste instantie niet in staat om de bal te veroveren (bij de controlerende middenvelder), dus beweegt hij met de bal mee naar de rechterzijde. Motta en Rabiot herkennen het moment en kantelen ook richting de rechterzijde, zodat de onderlinge afstand tussen de middenvelders klein blijft. Cavani laat zich zakken tot het middenveld. Wanneer de vijandelijke buitenspeler (11) daadwerkelijk de bal in bezit heeft, wordt hij ingesloten. Dani Alves zet druk op de speler en wordt ondersteund door Verratti. Verratti bewaakt tevens de passlijn naar de controlerende middenvelder (8). Motta en Rabiot positioneren zich in de as van het veld en dekken de vijandelijke aanvallende middenvelder (10) in de zone. Motta schermt daarbij de passlijn af naar de aanvallende middenvelder (10). Marquinhos verdedigt zowel de passlijn naar de spits (9) als de ruimte achter Dani Alves.

Kantelen middenveld
Kantelen middenveld
Vervolg kantelen middenveld
Vervolg kantelen middenveld
2.4 Druk zetten op de keeper

De keeper van de tegenstander is in balbezit. Wanneer Paris Saint-Germain snel de bal wil terugwinnen, wordt er druk gezet op de keeper. Cavani loopt van frontaal door op de keeper en dwingt hem de lange pass te spelen. Dit komt mede door Neymar en Mbappé, die de vijandelijke linker- en rechter centrale verdediger (3 en 4) onder druk zetten. Hierdoor zijn deze afspeelmogelijkheden uitgesloten. De keeper probeert via de lange pass de vrije vleugelverdediger (2) te bereiken. Meteen stapt Kurzawa door naar de vleugelverdediger (2). De rechtsbuiten (7), in eerste instantie tegenstander van Kurzawa, wordt overgenomen door Silva. De overige verdedigers kantelen af naar de het centrum. Van de middenvelders is het Rabiot, die Kurzawa probeert te ondersteunen. Motta en Verratti vangen de vijandelijke middenvelders op in de zone. En behouden een kleine onderlinge afstand tot Rabiot.

Druk zetten op de keeper
Druk zetten op de keeper
Vervolg druk zetten op de keeper
Vervolg druk zetten op de keeper

3. Aanvallende structuren

De aanvallende structuur lijkt op een 1-2-5-3 formatie. De zijkanten worden voornamelijk benut door de opkomende vleugelverdedigers (gemarkeerde rode zone). De overige spelers zijn voornamelijk te vinden in de as van het veld (gemarkeerde gele zone). Mbappé en Neymar hebben veel vrijheid en komen als buitenspelers veel naar het centrum. Tot nu toe heeft Paris Saint-Germain in elf wedstrijden 34 doelpunten gemaakt. Een gemiddelde van maar liefst 3.09 doelpunt per wedstrijd.

Aanvallende structuren

3.1 Zijwaarts uitzakken van Rabiot

Op het moment dat Silva in balbezit is centraal achterin, maakt Kurzawa de loopactie in de diepte langs de linkerzijde. Hierdoor ontstaat er ruimte voor Rabiot tussen de Silva en Kurzawa (gemarkeerde zone). Door het druk zetten van de spits (9) en de aanvallende middenvelder (10) van de tegenstander, is de optie van Silva naar Rabiot in eerste instantie afgesloten. Daarom wordt de oplossing naar Rabiot gezocht via Motta (1). Motta speelt vervolgens Rabiot vrij met een directe pass (2). Door de positiewisseling van Rabiot ontstaat er ruimte aan de linkerzijde bij Kurzawa, die door Rabiot wordt aangespeeld (3). Neymar is inmiddels naar het centrum getrokken om ruimte te creëren voor Kurzawa. Kurzawa laat de bal vervolgens vallen op Neymar (4), die op zijn beurt opent op Dani Alves (5) aan de rechterzijde. Dani Alves geeft de steekpass achter de verdediging de geven (6), waar Mbappé zich probeert vrij te lopen.

Zijwaarts uitzakken van Rabiot
Zijwaarts uitzakken van Rabiot
Vervolg zijwaarts uitzakken van Rabiot
Vervolg zijwaarts uitzakken van Rabiot
Eindfase zijwaarts uitzakken van Rabiot
Eindfase zijwaarts uitzakken van Rabiot
3.2 Centraal inzakken van Rabiot

Wederom is Thiago Silva in balbezit centraal achterin bij PSG. Rabiot laat zich inzakken om een overtal te creëren tegen de vijandelijke aanvallers (9 en 10). Het uitzakken van Rabiot opent de passlijn naar Motta, die door Silva wordt aangespeeld (1). Motta verlegt het spel naar Marquinhos (2). Mbappé is inmiddels naar het centrum getrokken, zodat Dani Alves de ruimte aan de rechterzijde krijgt. Marquinhos speelt de pass naar Dani Alves (3), die op zijn beurt langs de rechterzijde verder dribbelt (4). Mbappé probeert ter afleiding de loopactie in de diepte te maken. Deze loopactie opent de passlijn naar de rand van het strafschopgebied, waar Neymar zich positioneert. Hij ontvangt de pass over de grond van Dani Alves (5) en krijgt een vrije schietkans (6).

Centraal inzakken van Rabiot
Centraal inzakken van Rabiot
Vervolg centraal inzakken van Rabiot
Vervolg centraal inzakken van Rabiot
Eindfase centraal inzakken van Rabiot
Eindfase centraal inzakken van Rabiot
3.3 Neymar als aanvallende middenvelder

Ditmaal start de aanval bij Marquinhos. De passlijnen naar Motta en Verratti worden afgeschermd door de vijandelijke aanvallers (9 en 11). Marquinhos kiest voor de pass naar Dani Alves (1).  Mbappé laat zich inzakken langs de lijn en wordt aangespeeld door Dani Alves (2). Ondertussen is Verratti vertrokken naar de ruimte tussen de vijandelijke linksbuiten (11) en de controlerende middenvelder (8). Mbappé speelt de bal vervolgens in naar Verratti (3). Neymar trekt richting het centrum en wordt tussen de linies aangespeeld door Verratti (4). Neymar heeft nu twee opties. De steekpass naar Cavani (5), die uit de rug van de centrale verdediger (3) loopt. Ook kan Neymar een steekpass versturen naar Mbappé, die zich tussen de vijandelijke linker centrale verdediger (4) en de linker vleugelverdediger (5) vrijloopt.

Neymar als aanvallende middenvelder
Neymar als aanvallende middenvelder
Vervolg Neymar als aanvallende middenvelder
Vervolg Neymar als aanvallende middenvelder
3.4 Aanval over de linkerzijde door uitzakkende Neymar

De aanval begint bij het uitzakken van Rabiot. Wederom maakt hij de loopactie tussen de centrale verdedigers (Kimpembe en Marquinhos). Kimpembe speelt Rabiot aan (1). Belangrijk zijn ook de loopacties van Neymar en Draxler. Neymar positioneert zich in de as en wordt aangespeeld door Rabiot (2). Draxler is al onderweg naar de positie waar de bal later zal komen. Neymar kiest vervolgens voor de pass naar Cavani (3). Cavani herkent de loopactie van Draxler en speelt hem tussen de linies aan (4). Ondertussen is Berchiche gestart aan de linkerzijde. Hij ontvangt de bal in de loop van Draxler (5). Berchiche kiest voor de lage voorzet bij de eerste paal (6), waar Cavani tot scoren kan komen (7).

Aanval over de linkerzijde door uitzakkende Neymar
Aanval over de linkerzijde door uitzakkende Neymar
Vervolg aanval over de linkerzijde door uitzakkende Neymar
Vervolg aanval over de linkerzijde door uitzakkende Neymar
Eindfase aanval over de linkerzijde door uitzakkende Neymar
Eindfase aanval over de linkerzijde door uitzakkende Neymar
3.5 Aanval via Mbappé en Neymar in de as

Tijdens de opbouw is Marquinhos in balbezit. De vleugelverdedigers (Berchiche en Meunier) maken ruimte door in de diepte te lopen. Tegelijkertijd zakken Draxler en Verratti schuin uit. Ze komen tussen de centrale verdedigers en de vleugelverdedigers te spelen. Belangrijk is de rol van Mbappé en Neymar. Beide trekken naar het centrum om een overtalsituatie in de as te creëren (gemarkeerde zone). Marquinhos kan nu Verratti aanspelen (1), die op zijn beurt direct de pass naar Neymar verstuurd (2). Neymar laat de bal vallen op Mbappé (3), die zich vlak naast hem heeft gepositioneerd. Ondertussen heeft Cavani zich laten uitzakken om aanspeelbaar te zijn voor Mbappé (4). Cavani kaatst op de Neymar (5), die de steekpass geeft op de lopende Mbappé (6). Mbappé maakt gebruik van ruimte, die door de vijandelijke vleugelverdediger (5) wordt achtergelaten. Deze moet namelijk doordekken naar de opkomende Meunier.

Aanval via Mbappé en Neymar door het centrum
Aanval via Mbappé en Neymar door het centrum
Vervolg aanval via Mbappé en Neymar door het centrum
Vervolg aanval via Mbappé en Neymar door het centrum
Eindfase aanval via Mbappé en Neymar door het centrum
Eindfase aanval via Mbappé en Neymar door het centrum

4. Counter als belangrijk wapen

4.1 Counter via Mbappé

De bal wordt onderschept door Rabiot aan de linkerzijde, door een foutieve pass van de vijandelijke rechtsbuiten (7). Na de onderschepping wordt Neymar aangespeeld (1), die zich schuin achter Rabiot heeft gepositioneerd. Neymar opent vervolgens gelijk op de diepgaande Mbappé (2). Hij loopt zich vrij tussen de vijandelijke centrale verdediger (4) en de linker vleugelverdediger (5). Cavani loopt zich ondertussen vrij tussen de centrale verdedigers (3 en 4). Hij wordt bediend door Mbappé (3) en komt in een gevaarlijke scoringspositie (4).

Counter via Mbappé
Counter via Mbappé
Vervolg counter via Mbappé
Vervolg counter via Mbappé

5. Slotwoord

Paris Saint-Germain maakt vooralsnog een uitstekende indruk. PSG kan op verschillende manieren spelen. Ze kunnen effectief counteren en daarnaast kunnen ze ook op zeer dominante wijze spelen in balbezit. Ze willen graag door het centrum spelen via het middenveld (Verratti, Motta, Rabiot of Draxler). Ze proberen de vleugelverdedigers (Dani Alves en Kurzawa) pas in een latere fase te bereiken. De vleugelverdedigers fungeren bijna als buitenspelers. Ook de rol van Neymar moet benoemd worden. Hij manifesteert zich als de grote man van Paris Saint-Germain.
Met de komst van Neymar en Mbappé heeft PSG de spelers gehaald om grote prijzen te winnen. De verwachting is dat ze Ligue 1 moeiteloos zullen winnen. Het enige gevaar is Monaco. In de Champions League zijn er meer kanshebbers (bijv. Barcelona en Real Madrid). Maar ook hier is PSG een gevaarlijke outsider.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.