Borussia Dortmund: De nieuwe aanvalsmachine van Peter Bosz

Na zeven gespeelde wedstrijden is Borussia Dortmund de koploper van de Bundesliga. De ploeg van Peter Bosz is vooralsnog ongeslagen en heeft al 21 doelpunten weten te maken. Daarentegen heeft Dortmund pas twee tegentreffers geïncasseerd. Duidelijk is dat de ploeg van Bosz in uitstekende vorm verkeerd. Het team lijkt met de week beter te gaan spelen en maakt ook indruk in de Duitse media. Het weet namelijk Bayern München op vijf punten achterstand te houden. Maar welke tactieken heeft Bosz toegepast bij Dortmund? Dit artikel geeft inzicht in de tactiek van het Dortmund van Peter Bosz.

Tekst: Valentijn Vermeend

1. FORMATIE

Peter Bosz formeert zijn elftal in een 1-4-3-3 (PNA*). Het systeem kenmerkt zich door opkomende vleugelverdedigers (Piszczek, Zagadou of Toljan). Daarnaast schuiven ook de centrale verdedigers regelmatig in (Sokratis, Bartra of Toprak), zodat er een overtalsituatie ontstaat op het middenveld. Op het middenveld speelt er één speler controlerend (Weigl of Şahin). De overige middenvelders hebben veel diepgang in hun spel. Deze rol wordt veelal ingevuld door creatieve spelers zoals Dahoud, Götze, Kagawa of Castro. Voorin wordt er verwacht van de buitenspelers (Yarmolenko, Pulisic, Philipp en evt. Reus) dat ze zowel tussen de linies spelen als aan de buitenkant. Aubameyang is dreigend in de diepte, maar fungeert ook als aanspeelpunt.

* Punt naar achteren op het middenveld

1-4-3-3 Dortmund
1-4-3-3 Formatie van Dortmund

DEFENSIEVE STRUCTUREN

Peter Bosz probeert de tegenstander gedurende de wedstrijd onder druk te zetten op de helft van de tegenstander. Daarbij speelt hij met een hoge laatste lijn, die om en nabij de middenlijn speelt. Het middenveld verdedigt door onderlinge afstanden klein te houden en beweegt samen richting de zijde te kantelen waar de bal zich bevindt. De aanvalslinie probeert zo spoedig mogelijk druk op de bal te zetten, zodat er fouten worden afgedwongen. De defensieve formatie is een 1-4-3-3.

Verdedigende formatie
Verdedigende 1-4-3-3 formatie
2.1 AUBAMEYANG ZET DRUK OP DE KEEPER

De rechter centrale verdediger (3) van de tegenstander wordt onder druk gezet door de spits Aubameyang. De afspeelmogelijkheden van deze speler zijn beperkt, dus kiest hij voor de pass terug op de keeper. Aubameyang blokkeert de passlijn naar de rechter centrale verdediger (3) en probeert druk te zetten op de keeper. Philipp en Yarmolenko komen naar het centrum en schermen de vijandelijke centrale verdedigers (3 en 4) af. De rest van team richt zich op de tweede bal (lange bal vanaf de keeper). Ze kantelen als gehele ploeg naar de rechterzijde, omdat Aubameyang de keeper dwingt lang te trappen naar de linksbuiten (11). Piszczek probeert het luchtduel van de linksbuiten (11) te winnen. Het middenveld (Şahin, Castro en Götze) maakt de afstand tot bal klein en probeert de tweede bal te winnen.

Aubameyang zet druk op de keeper
Aubameyang zet druk op de keeper
Vervolg Aubameyang zet druk op de keeper
Vervolg Aubameyang zet druk op de keeper
2.2 INSLUITEN VAN DE LINKER VLEUGELVERDEDIGER

De tegenstander bouwt op via de linker centrale verdediger (4). Deze speler wordt onder druk gezet door Aubameyang en Yarmolenko. De vijandelijke linker centrale verdediger (4) probeert, via de driehoek met de controlerende middenvelder (8), de linker vleugelverdediger (5) te bereiken. De tegenstander weet echter niet dat Dortmund bewust passlijn naar de controlerende middenvelder (8) openlaat, zodat de bal bij de linker vleugelverdediger (5) terecht zal komen. Wanneer de bal eenmaal in balbezit is van de vleugelverdediger (5), wordt hij onder druk gezet door Castro en Piszczek. Castro zet druk op de vleugelverdediger (5) na de kaats van de controlerende middenvelder (8). Götze neemt de controlerende middenvelder (8) over van Castro. Piszczek laat zijn directe tegenstander (11) overnemen door Sokratis en dekt door naar de vijandelijke vleugelverdediger (5). De gehele ploeg kantelt richting de rechterzijde, waarbij de rol van Şahin belangrijk is. Hij blokkeert de passlijn naar de aanvallende middenvelder (10).

 

Insluiten van de linker vleugelverdediger
Insluiten van de linker vleugelverdediger
Vervolg insluiten van de linker vleugelverdediger
Vervolg insluiten van de linker vleugelverdediger
2.3 DRUK ZETTEN MET DE MIDDENVELD DRIEHOEK

De vleugelverdediger (2) van de tegenstander wordt onder druk gezet door Philipp. De vleugelverdediger (2) zoekt de oplossing bij de verdedigende middenvelder (6). Wanneer de vijandelijke verdedigende middenvelder (6) de bal ontvangt, wordt hij vanaf verschillende richtingen ingesloten. Götze zet frontaal druk en schermt tevens de passlijn naar de spits (9) af. Castro laat zijn directe tegenstander (8) los en zet druk vanaf de zijkant op de speler in balbezit. Hij blokkeert daarbij de passlijn naar de controlerende middenvelder (8). Şahin stapt schuin voorwaarts, zodat de passmogelijkheid naar de aanvallende middenvelder (10) wordt afgeschermd.

Druk zetten met de middenveld driehoek
Druk zetten met de middenveld driehoek
Vervolg druk zetten met de middenveld driehoek
Vervolg druk zetten met de middenveld driehoek
2.4 DOORDEKKEN SOKRATIS

De tegenstander valt aan door het centrum, waarbij Castro wordt uitgespeeld door de vijandelijke controlerende middenvelder (8). Meteen dekt Şahin door, zodat er druk op de tegenstander (8) blijft. De vijandelijke controlerende middenvelder (8) speelt de aanvallende middenvelder (10) aan, die zich uit de rug van Şahin vrijloopt. Sokratis herkent de situatie en dekt door op de aanvallende middenvelder (10). Deze komt namelijke in ‘zijn’ zone terecht. De rest van de defensie schermt het centrum af. Zagadou en Piszczek komen beide naar binnen en Toprak geeft indirecte rugdekking aan Sokratis. Toprak is namelijk ook verantwoordelijk voor de vijandelijke spits (9).

Doordekken Sokratis
Doordekken van Sokratis
Vervolg doordekken Sokratis
Vervolg doordekken Sokratis

3. AANVALLENDE STRUCTUREN

In aanvallend opzicht wordt er getracht, door middel van snel combinatiespel over de grond, te scoren bij de tegenstander. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van opkomende vleugelverdedigers. Het middenveld blijft in een driehoek spelen, waarbij de aanvallende middenvelders regelmatig kiezen voor de loopactie achter de vijandelijke defensie. Bij de aanvalslinie zijn het vaak de links- en rechtsbuiten die naar het centrum trekken om ruimte maken voor de vleugelverdedigers. De spits kan in de diepte aangespeeld worden, maar ook tussen de linies in de voeten. De aanvallende formatie lijkt daarom op een 1-2-1-4-3.

Aanvallende 1-2-1-4-3 formatie

3.1 AANVAL VIA DE OPKOMENDE PISZCZEK

De aanval start bij Toprak. Door middel van de driehoek met Şahin (1) wordt Sokratis vrijgespeeld (2). Ondertussen positioneert Yarmolenko zich tussen de linies en maakt ruimte voor de opkomende Piszczek. Sokratis speelt de bal in op Yarmolenko (3), die op zijn beurt direct kaatst op de opkomende Piszczek (4). Hierdoor moet de vijandelijke linker vleugelverdediger (5) uitstappen. Castro duikt in de ruimte achter de linker vleugelverdediger (5) en wordt aangespeeld door Piszczek (5). Castro dribbelt door (6), zodat de linker centrale verdediger (4) hem volgt. Hij kan nu kiezen voor de voorzet bij de eerste paal, waar Aubameyang zich vrijloopt (7). De andere mogelijkheid is de pass naar Philipp (8), die zich bij de tweede paal vrijloopt.

Aanval via de opkomende Piszczek
Aanval via de opkomende Piszczek
Vervolg aanval via de opkomende Piszczek
Vervolg aanval via de opkomende Piszczek
Eindfase aanval via de opkomende Piszczek
Eindfase aanval via de opkomende Piszczek
3.2 AANVAL VIA UITZAKKENDE PHILIPP

Toprak is achterin in balbezit. De vleugelverdediger Zagadou maakt ruimte door de diepte in te bewegen. Hierdoor opent zich een ruimte waar Philipp in kan komen. Philipp wordt aangespeeld door Toprak (1). Philipp kiest vervolgens voor de pass naar Aubameyang (2), die zich aanbiedt voor de vijandelijke rechter centrale verdediger (3). Meteen komt Götze (derde man) onder Aubameyang, zodat er een mogelijkheid is om te kaatsen (2). Götze geeft nu een steekpass op Zagadou (4), die diepte kiest achter de vijandelijke defensieve linie. Zagadou kan vervolgens de voorzet laag bij de eerste paal geven (5), waar Aubameyang tot scoren kan komen .

Aanval via uitzakkende Philipp               
Aanval via uitzakkende Philipp
Vervolg aanval via uitzakkende Philipp
Vervolg aanval via uitzakkende Philipp
Eindfase aanval via uitzakkende Philipp
Eindfase aanval via uitzakkende Philipp
3.3 AANVAL UIT DE LANGE PASS VAN SOKRATIS

De aanval begint bij de lange pass van Sokratis richting Philipp. Philipp geniet vrijheid aan zijkant door de loopactie van Dahoud. Dahoud probeert zich vrij te lopen tussen de vijandelijke vleugelverdediger (2) en de rechter centrale verdediger (3). Door zijn loopactie sluit de vleugelverdediger (2) het centrum af. De bal kan nu van Sokratis naar Philipp (1). Ondertussen komt Toljan op en wordt aangespeeld in de loop door Philipp (2). De vijandelijke vleugelverdediger (2) stapt uit naar Toljan om de voorzet te blokkeren. Toljan speelt de bal terug naar Philipp (3), die kiest voor de voorzet vanaf de rand van het strafschopgebied (4). Bij de tweede paal probeert Pulisic tot scoren te komen (5).

Aanval uit de lange pass van Sokratis
Aanval uit de lange pass van Sokratis
Vervolg aanval uit de lange pass van Sokratis
Vervolg aanval uit de lange pass van Sokratis
Eindfase aanval uit de lange pass van Sokratis
Eindfase aanval uit de lange pass van Sokratis
3.4 AANVAL DOOR HET CENTRUM VIA GÖTZE

Bartra kan vrijuit de opbouw verzorgen. Hij zoekt Weigl in het centrum van het veld (1). De linker vleugelverdediger (Toljan) zakt in, zodat er ruimte ontstaat voor de loopactie van Götze. Götze kiest ervoor om richting de linkerzijde te bewegen door een schuine loopactie te maken. De verdedigende middenvelder (6) van de tegenstander loopt niet volledig mee, omdat Aubameyang vanuit de spits inzakt. Götze kan nu worden bereikt door Weigl (2). Götze heeft verschillende opties. Allereerst kan hij de steekpass geven op Philipp (3). Hoogstwaarschijnlijk zal de vijandelijke centrale verdediger (3) proberen deze ruimte dicht te lopen. Aubameyang bindt ondertussen de andere centrale verdediger (4) door de loopactie voorwaarts te maken. Er ontstaat nu ruimte voor de diepgaande Kagawa. Deze kan via een steekpass bereikt worden door Götze (4).

Aanval door het centrum via Götze
Aanval door het centrum via Götze
Vervolg aanval door het centrum via Götze
Vervolg aanval door het centrum via Götze
3.5 INSCHUIVENDE TOPRAK

Sokratis wordt onder druk gezet door de vijandelijke centrumspits (9), dus maakt hij de keuze voor Piszczek aan de rechterzijde (1). Ook Piszczek ervaart ook druk van de linksbuiten van de tegenstander (11). Hij dribbelt naar het centrum (2) om de inschuivende Toprak aan te spelen (3). Toprak zoekt vervolgens de oplossing in het centrum, waar Aubameyang zich laat uitzakken tussen de linies (4). Direct positioneert Götze zich als derde man naast Aubameyang en ontvangt de bal uit de kaats (5). Götze houdt de bal in bezit, zodat Aubameyang de loopactie tussen de vijandelijke centrale verdedigers kan maken (3 en 4). Na de steekpass van Götze (6) is er een één-tegen-één kans voor Aubameyang (7).

Inschuivende Toprak
Inschuivende Toprak
Vervolg inschuivende Toprak
Vervolg inschuivende Toprak
Eindfase inschuivende Toprak
Eindfase inschuivende Toprak

4.COUNTERMOGELIJKHEDEN

4.1 COUNTER VIA YARMOLENKO

De bal wordt veroverd op het middenveld. Götze forceert de vijandelijke middenvelder tot een foutieve pass. Deze wordt onderschept door Şahin. Direct na de onderschepping volgt de pass naar Yarmolenko (1). Yarmolenko bevindt zich in de as van het veld, zodat hij meteen de schakel kan zijn tot Aubameyang. Aubameyang herkent de pass naar Yarmolenko en loopt vrij in de diepte achter de vijandelijke linker centrale verdediger (4). Hij ontvangt de steekpass van Yarmolenko (2) en komt in een gevaarlijke scoringspositie.

Counter via Yarmolenko
Counter via Yarmolenko

5. SLOTWOORD

De tactiek die door Peter Bosz wordt toegepast is zeer vergelijkbaar met zijn tijd in Amsterdam. Dortmund speelt op een attractieve manier, waarbij ze de tegenstander dwingen tot fouten. Zeer herkenbaar is het doordekken van de centrale verdedigers en ook de hoge lijn van verdedigen. In aanvallend opzicht is er veel diepte in het spel te herkennen. De aanvallende middenvelders zijn heel dreigend met loopacties vanuit de tweede lijn. Ook de vleugelverdedigers zijn veelvuldig betrokken in aanvallend opzicht. Peter Bosz laat zijn team constant aanvallen en ook op zeer directe wijze. Ze proberen constant de pass voorwaarts te zoeken met als eindstation de topspits Aubameyang. Waar Bosz bij Ajax een aantal maanden nodig had om de aanvallende speelstijl erin te slijpen, lijkt dit bij Dortmund meteen te zijn gelukt. De verwachting is dat ze dit seizoen alleen maar sterker zullen worden, dus er zijn titelkansen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.