Analyse Liverpool – Arsenal 4-0

Op 27 augustus jongstleden speelde Liverpool de thuiswedstrijd tegen Arsenal. Arsenal werd naar huis gestuurd met een dramatische 4-0 nederlaag op zak, wat de speculaties over het einde van het Wenger tijdperk opnieuw opstartte. Een analyse.

Tekst: Evert van Zoelen

Verdedigende structuur Liverpool
Liverpool begon de wedstrijd in de gebruikelijke 4-3-3 opstelling.

 

In plaats van het hoge, intensieve druk zetten wat we gewend zijn onder Klopp, koos Liverpool er dit keer voor om zich terug te trekken rond de middenlijn. Vanaf daar werd er verdedigd in een zonaal-georiënteerde 4-5-1, waarbij de buitenspelers (Mane en Salah) terugvielen. Het primaire doel van Liverpool was om de passlijnen af te sluiten met behulp van cover-shadow (iemand dekken doordat hij in je ‘schaduw’ staat). Er kon dan druk gezet worden op de speler met de bal terwijl een passlijn werd afgesloten.

Op bovenstaande afbeelding staat Liverpool in de 4-5-1 formatie rond de middenlijn opgesteld. Özil heeft de bal, Wijnaldum staat zo opgesteld dat de passlijn naar Ramsey is afgesloten. Henderson dekt het centrum en de pass naar Welbeck af. Wijnaldum is op dit moment in staat om druk te zetten op Özil terwijl hij met zijn cover shadow nog steeds de passlijn naar Ramsey afdekt.

In bovenstaand screenshot nog een voorbeeld waarbij Can instaat is om druk te zetten op Monreal terwijl hij daarbij ook de passlijn naar Ramsey eruit haalt. Deze manier van verdedigen bleek voor Liverpool erg effectief. Arsenal heeft in de hele wedstrijd geen enkel schot op doel gelost en vooral in de eerste helft waren er momenten te vinden dat alle Arsenal spelers gedekt stonden achter een Liverpool speler.

Holding heeft de bal op de middenlijn. Alle pass-opties vooruit zijn afgedekt door de Liverpool spelers.

Het enige moment dat Liverpool wel agressiever druk zette was op het moment dat een speler van Arsenal de bal ontving terwijl deze met zijn rug naar de goal van Liverpool stond, dit wordt ook wel een pressing-trigger genoemd.

Özil ontvangt de bal met zijn rug naar het doel, Henderson stapt meteen uit om hem onder druk te zetten.

 

Interessant artikel? Steun ons dan en abonneer je op het Voetbal KennisPlatform

 

Aanvallende structuren Arsenal
Arsenal startte in de dit seizoen vaker gebruikte 3-5-2 opstelling.

 

Tijdens de opbouw gingen de vleugelverdedigers (Oxlade-Chamberlain en Bellerin) hoger staan zodat spelers als Özil en Sanchez meer naar het centrum konden komen. Daarna probeerde ze een speler vrij tussen de linies te krijgen, meestal Özil of Ramsey.

 

Echter, zoals eerder vermeld had Arsenal geen enkel schot op doel deze wedstrijd. Arsenal heeft zelfs geen enkele doelrijke kans gecreëerd ondanks 51% van het balbezit. Dit kwam vooral doordat Arsenal in twee blokken uiteen viel in een 6-0-4 opstelling, waarbij de verdedigers de aanvallers niet meer konden bereiken. De spelers in het centrum stonden veelal gedekt en er werd te weinig gedaan om het verdedigende blok van Liverpool uit elkaar te spelen.

 

In bovenstaand voorbeeld was de bal bij rechtsachter Oxlade-Chamberlain (nummer 1). Özil (4), Ramsey (3) en Welbeck (5), staan allemaal gedekt in het centrum. Allen doen ook erg weining moeite zich wel aanspeelbaar te maken, Özil had bijvoorbeeld een loopactie langs de lijn kunnen maken. Daarnaast staat Xhaka (2) hier niet optimaal opgesteld, als hij enkele meters uitzakt kan hij de bal ontvangen en wellicht Ramsey of Welbeck aanspelen. Als hij de bal nu zou ontvangen zou Henderson meteen druk kunnen zetten.

 

Hier is Arsenal uiteen gevallen in een 6-0-4 formatie, wat het erg moeilijk maakt om de aanvallers te bereiken. Liverpool laat de 6 opbouwers de bal rond spelen aangezien die zich niet in een gevaarlijke positie bevinden. Op het moment dat één van de aanvallers tussen de linies wil komen kan deze nu simpel gevolgd worden door een verdediger van Liverpool.


Verdedigende structuur Arsenal
Arsenal begon met druk zetten door de vleugelverdediger aan de balkant door te laten stappen naar back van Liverpool. Welbeck en Sanchez konden dan druk zetten op de twee centrale verdedigers, terwijl de twee dichtstbijzijnde middenvelders gedekt werden. De overige middenvelder van Arsenal kon dan het centrum afdekken.

Oxlade-Chamberlain (1) is doorgestapt naar Moreno. Welbeck zorgt er met zijn loopactie voor dat de twee centrale verdedigers gesplitst worden.

 

De twee dichtstbijzijnde middenvelders (Henderson en Wijnaldum) worden gedekt door Özil en Ramsey.

 

Ondertussen is Xhaka (1) naar het centrum gekomen en heeft de rechter centrale verdediger Holding (2) de rechtsback positie overgenomen.

 

Helaas voor Arsenal had Liverpool na enkele minuten al een manier bedacht om hier onderuit te voetballen. Linksback Moreno werd hoger neergezet zodat Oxlade-Chamberlain mee naar achter moest. Lovren ging naar de linksachter positie zodat Welbeck niet meer in staat was om de centrale verdedigers te splitsen. Hierdoor moest Özil druk gaan zetten op Lovren, waardoor Henderson, die zich liet zakken, vrij kwam in de opbouw.

Lovren (1) heeft de linksachter positie overgenomen. Welbeck is niet meer in staat om Lovren (1) en Matip (3) te splitsen, daardoor moet Özil (4) nu doorstappen naar Lovren. Henderson (2) is nu vrij en zakt terug om een 4v3 situatie achterin te creëren.

Op de eigen helft viel Arsenal terug in een asymmetrische 5-4-1 formatie met Sanchez op links iets verder naar voren dan Özil op rechts. Ze probeerden het centrum af te sluiten en de bal naar de zijkant te dwingen. Als de bal bij de back van Liverpool was zette de buitenste middenvelder druk, de twee centrale middenvelders gaven dan rugdekking.

Moreno heeft de bal Özil (1) stapt uit. Ramsey (2) geeft hem rugdekking en Xhaka (3) dekt de ruimte achter Ramsey.

 

Aan de linkerkant was het meestal Bellerin die uitstapte op Gomez aangezien Sanchez wat verder naar voren stond. In het midden van het veld werd hetzelfde principe gehanteerd bijvoorbeeld als Ramsey uitstapte zorgden Özil en Xhaka ervoor dat ze wat terugvielen om hem rugdekking te kunnen geven.

Het grootste probleem voor Arsenal was dat een aantal spelers niet mee verdedigde. Er waren meerdere fragmenten te zien dat spelers als Özil, Sanchez en met name Ramsey eerst heel hard naar voren liepen om daarna niet om te schakelen en weer mee te verdedigen.

‘Verdedigende’ middenvelder Ramsey maakt een loopactie de diepte in, maar Arsenal verliest de bal.

 

8 seconden later heeft hij ongeveer 10 meter afgelegd.

 

Zelfs als de Arsenal spelers wel op de juiste posities stonden kon Liverpool er doorheen spelen, doordat de Arsenal spelers er niet fel genoeg opzaten.

De Arsenal spelers staan in de juiste positie. De bal wordt naar Wijnaldum tussen de linies gespeeld, maar Holding stapt niet snel genoeg uit.

 

Oxlade-Chamberlain volgt Mane niet en een simpel 1-2’tje heeft ervoor gezorgd dat de hele verdediging van Arsenel open ligt.

 

Aanvallende structuren Liverpool
Liverpool maakte er vooral gebruik van dat Arsenal moeite had met spelers tussen de linies. De verdedigers waren huiverig om uit te stappen, maar de middenvelders van Arsenal dekte de spelers ook niet. Met name spits Firmino liet zich vaak wat terugzakken. Vaak ging dit gepaard met een loopactie van Wijnaldum de spits in. Dit zorgde ervoor dat de verdediger en middenvelder van Arsenal hun man moesten loslaten en overgeven aan elkaar. Dit ging meestal niet vlekkeloos wat ervoor zorgde dat Firmino de bal kon ontvangen en doorspelen voordat hij weer gedekt werd.

Firmino maakt een loopactie terug, Wijnaldum gaat de spits in.

 

Dit zorgt ervoor dat Firmino wat ruimte heeft.

 

Het tweede dat Liverpool deed was rechtsbuiten Salah diagonale loopacties richting het centrum laten maken. Aangezien Firmino zich meestal wat liet zakken was er voldoende ruimte voor Salah om naar het centrum te komen. Dit zorgde voor twee problemen bij Arsenal, ten eerste was er steeds het gevaar dat Salah met een steekbal vrij voor de keeper gezet kon worden. Ten tweede trok Salah meestal linkervleugelverdediger Bellerin met zich mee, wat voor vrijheid zorgde bij Gomez op rechts.

Salah(1) heeft een diagonale loopactie naar het centrum gemaakt, dit zorgt voor vrijheid bij rechtsachter Gomez(2).

 

Doelpunten

In de eerste helft kwam Liverpool op een 2-0 voorsprong. Bij beide doelpunten speelde vooral het te ver naar voren staan van Ramsey een hoofdrol.

Dit is het moment voorafgaand aan de 1-0. De twee verdedigende middenvelders Ramsey (1) en Xhaka staan meters uit elkaar, Ramsey kijkt niet eens naar het spel. Uiteindelijk komt Arsenal achterin een man tekort en scoort Liverpool 1-0.

 

Dit is het moment voor de 2-0. Ramsey is weer de diepste man bij Arsenal. Na balverlies is er een 3v1 situatie in het voordeel van Liverpool op de rand van het zestienmetergebied, waarbij alleen Xhaka als verdediger van Arsenal nog in de buurt is. Daarna speelt Liverpool de counter goed uit en scoort 2-0.

 

Tweede helft

In de rust kwam Coquelin erin voor Ramsey en veranderde Arsenal naar een 4-2-3-1 opstelling. Dit gaf Arsenal iets meer lijn terug in het spel en met name Özil was beter in het vinden van de vrije ruimtes. Hoewel Arsenal nog steeds niet in staat was om kansen te creëren. Liverpool daarentegen presenteerde zich als een uitstekende counterploeg. Na een corner van Arsenal kon Salah Bellerin de bal ontfutselen en na een sprint van 50 meter tekende hij voor de 3-0.

De 4-0 kwam doordat Firmino zich liet uitzakken aan de zijkant en de bal op Can in het centrum wist te spelen. Die stuurde daarna Salah weg die met een goede voorzet Sturrigde bij de tweede paal vond.


Conclusie

Liverpool heeft laten zien dat het een erg sterke ploeg heeft en als Countinho en Lallana terug komen van blessures en er nog een aantal aankopen bijkomen zal het moeilijk worden voor Klopp om te bepalen wie hij zal opstellen. Als iedereen dit jaar fit blijft kunnen ze misschien zelfs wel meedoen om het kampioenschap.
Voor Arsenal zal het wederom een zwaar jaar worden. Met het vertrek van spelers als Sanchez en Oxlade-Chamberlain nog op de loer liggende. Wenger zal snel iets moeten veranderen, anders kan het ook voor hem in een roemloze aftocht eindigen.

 

Interessant artikel? Steun ons dan en abonneer je op het Voetbal KennisPlatform

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.