Wint Manchester United de Premier League?

Manchester United is het seizoen uitstekend gestart. Met achtereenvolgende overwinningen op West Ham United (4-0), Swansea City (4-0) en Leicester City (2-0) lijkt José Mourinho de sleutel tot het succes te hebben gevonden. Met de komst van o.a. Matic en Lukaku is er een nieuwe kwaliteitsimpuls gekomen en lijkt het elftal veel beter in balans dan het afgelopen seizoen. Daarnaast gaat Manchester United deelnemen aan de Champions League. Door de overwinning op Ajax in de Europa League finale hebben ze een ticket weten te bemachtigen. Een kans voor de spelers van United om zich op Europees topniveau te manifesteren. Maar wat is de verwachting van Manchester United dit seizoen? Dit artikel onderzoekt de tactiek van Mourinho’s Manchester United en doet een voorspelling.

Tekst: Valentijn Vermeend

 1. Formatie

José Mourinho heeft zijn team (voorlopig) geformeerd in een 1-4-2-3-1. In de voorbereiding werd er regelmatig met een 1-3-5-2 formatie gespeeld. Dus het zou kunnen dat Mourinho op deze formatie gaat terugvallen in de topwedstrijden tegen o.a. Chelsea en Manchester City. Maar tot nu toe heeft Mourinho geen reden om wijzigingen aan te brengen in zijn elftal/ formatie.
De tactiek kenmerkt zich voornamelijk door de rol van de aanvallende middenvelders (Mata, Rashford/Martial en Mkhitaryan. Ze passen veel positiewisselingen toe en spelen ook vaak alle drie in de as van het veld dichtbij elkaar. De zijkanten worden opgelaten voor de opkomende vleugelverdedigers (Blind en Valencia). Met de centrale verdedigers (Bailly en Jones)  en controlerende middenvelders (Matic en Pogba) hebben ze veel fysieke kracht en een zeer sterke luchtmacht. Met Lukaku in de spits heeft Mourinho een multifunctionele speler. Hij is zowel als aanspeelpunt als in diepte van meerwaarde voor het team.

1-4-2-3-1
1-4-2-3-1 formatie

2. Defensieve structuren

In defensief opzicht speelt United vaak de 1-4-5-1 formatie. De vleugelspelers (Mata en Rashford) zakken in tot de lijn van de middenvelders Pogba en Matic. Mkhitaryan positioneert zich als aanvallende middenvelder. Lukaku blijft centraal in de voorhoede spelen anticipeert op mogelijke counters. Tot nu toe heeft Manchester United nog geen tegendoelpunten geïncasseerd in de Premier League.

1-4-5-1
1-4-5-1 formatie (defensief)

2.1 MKHITARYAN NAAST LUKAKU

Regelmatig komt Mkhitaryan naast Lukaku spelen. De formatie lijkt in dat geval meer op een 1-4-4-2. Mkhitaryan blokkeert de passlijn naar de verdedigende middenvelder (6), terwijl hij druk zet op de centrale verdediger (4). Lukaku beweegt richting het centrum en schermt daarmee ook de verdedigende middenvelder (6) af. Mata laat in eerste instantie de passlijn naar de vleugelverdediger (5) open, zodat  de centrale verdediger (4) van de tegenstander de linker vleugelverdediger (5) aanspeelt. Vervolgens zet hij zijn directe tegenstander onder druk. De gehele ploeg kantelt daarbij af naar de rechterzijde.

Mkhitaryan naast Lukaku
Mkhitaryan als tweede spits naast Lukaku
Mkhitaryan naast Lukaku
Vervolg Mkhitaryan als tweede spits naast Lukaku

2.2 OPKOMENDE BACK OPVANGEN

De aanvallende middenvelder (10) van de tegenstander speelt de linker vleugelverdediger (5) aan. De linker vleugelverdediger (5) komt dribbelt op met de bal, omdat de linksbuiten (11) naar het centrum trekt. Pogba zakt schuin achterwaarts in, zodat hij de pass lijn naar de linksbuiten (11) blokkeert. Hij krijgt rugdekking van de centrale verdediger Bailly. Valencia dekt ondertussen door naar de linker vleugelverdediger (5) en zet frontaal druk op de bal. Mata benadert de linker vleugelverdediger (5) van de achterkant. Hiermee sluiten Valencia, Pogba en Mata de speler in. Mkhitaryan positioneert zich bij de aanvallende middenvelder (10). Ook Lukaku zakt in, zodat hij in de buurt van de defensieve middenvelder (6) is.

Opkomende back opvangen
Opkomende back opvangen
Opkomende back opvangen 2
Vervolg opkomende back opvangen

2.3 DRUK OP VERDEDIGENDE MIDDENVELDER NA BALVERLIES

Manchester United varieert in het druk zetten. In deze situatie is Mata van de rechterflank naar het centrum gekomen. Matic bereikt Mata echter niet door een foutieve pass, die wordt onderschept door de vijandelijke verdedigende middenvelder (6). Mata kiest nu voor pressie voorwaarts richting de speler (6) in balbezit. Mkhitaryan doet hetzelfde alleen dan vanaf de achterkant. Matic stapt door naar de controlerende middenvelder (8), zodat hij de bal zou kunnen heroveren. Pogba beweegt richting de aanvallende middenvelder (10). Ook Valencia en Blind bewegen richting het centrum, zodat het speelveld klein wordt.

Druk op verdedigende middenvelder na balverlies
Druk op verdedigende middenvelder na balverlies
Druk op verdedigende middenvelder na balverlies 2
Vervolg druk op verdedigende middenvelder na balverlies 

2.4 DOORDEKKEN MKHITARYAN, MATIC EN JONES

De tegenstander bouwt op door middel van een zijwaartse pass van de rechter centrale verdediger (3) naar de linker centrale verdediger (4). In dit geval stapt Mkhitaryan door naar de linker centrale verdediger (4) en blokkeert tevens de passlijn naar de verdedigende middenvelder (6). Lukaku beweegt richting de rechter centrale verdediger (3). De vleugelverdedigers vijandelijke (2 en 5) worden afgeschermd door Mata en Rashford. Matic kiest voor het doordekken naar de defensieve middenvelder (6). Jones moet nu doordekken op de controlerende middenvelder (8), die zich tussen de linies opstelt. Hiermee dwingt United de tegenstander tot de lange bal of de pass naar de keeper.

Doordekken Mkhitaryan, Matic en Jones
Doordekken Mkhitaryan, Matic en Jones
Vervolg doordekken Mkhitaryan, Matic en Jones
Vervolg doordekken Mkhitaryan, Matic en Jones

3. Aanvallende structuren

Het aanvalsspel van United bestaat veel onderlinge positiewisselingen. Pogba en Matic (gele zone) veranderen vaak positie, zodat Pogba snel in balbezit kan komen. Hetzelfde geldt voor de drie aanvallende middenvelders (rode zone). Ze wisselen vaak van positie, waarbij bijvoorbeeld Rashford op de rechterzijde gaat spelen. Mata positie kiest in het centrum en Mkhitaryan meer richting de linkerflank trekt. Daarnaast bewegen de flankspelers (Rashford en Mata) veelal naar het centrum. Waardoor de zijkanten van United voornamelijk worden ingevuld door Blind en Valencia.

1-4-2-3-1 formatie (aanvallend)
1-4-2-3-1 formatie (aanvallend)

3.1 OPBOUW VIA VALENCIA

De centrale verdediger Bailly wordt onder druk gezet door de spits (9) van de tegenstander. Hij maakt de keuze voor Valencia (1), die op zijn beurt ook druk ervaart van de vijandelijke linksbuiten (11). Pogba herkent de situatie en laat zich uitzakken vrijwel naast Valencia. Valencia laat de bal vallen op Pogba (2) en kiest meteen voor diepgang langs de rechterzijde, waar Mata ruimte creëert door naar het centrum te bewegen. Pogba speelt nu de bal in de loop van Valencia (3). Er ontstaat een nieuwe situatie, waarbij de vijandelijke linker vleugelverdediger (5) anticipeert op de opkomende Valencia. Hierdoor ervaart Mata meer vrijheid in de as. Hij wordt gelijk gezocht door Valencia (4) en kiest vervolgens voor de opening naar Blind (5). De kant waar nu de ruimte ligt. Deze is mede ontstaan doordat Rashford naar het centrum trekt en de rechter vleugelverdediger aan zich probeert te binden.

Opbouw via Valencia
Opbouw via Valencia
Opbouw via Valencia
Vervolg opbouw via Valencia
Opbouw via Valencia 3
Eindfase opbouw via Valencia

3.2 AANVAL VANUIT LANGE PASS NAAR RASHFORD

De tegenstander trekt zich terug richting de eigen helft en maakt de speelbare ruimte in het centrum klein. United probeert de tegenstander via de zijkant de verassen. Bailly speelt de bal richting Jones (1), die op zijn beurt lange pass speelt naar de lopende Rashford (2). Ondertussen beweegt Mkhitaryan richting de linkerzijde en maakt zich aanspeelbaar onder Rashford. Na de controle speelt Rashford de bal op Mkhitaryan (3), waarna hij direct diep beweegt. Mkhitaryan voorziet Rashford van een steekpass (4). Na dit een-tweetje dribbelt Rashford de zijkant van het strafschopgebied, waar hij twee keuzes heeft. Hij trekt de bal terug op Mata (6), die zich heeft gepositioneerd op de rand van het strafschopgebied voor een schietmogelijkheid. De andere mogelijkheid is voorzet op Lukaku (7), die gevaarlijk in de één tegen één situatie met de vijandelijke centrale verdediger (3).

Aanval vanuit lange pass naar Rashford
Aanval vanuit de lange pass naar Rashford
Aanval vanuit lange pass naar Rashford 2
Vervolg aanval vanuit de lange pass naar Rashford 
Aanval vanuit lange pass naar Rashford 3
Eindfase aanval vanuit lange pass naar Rashford

3.3 AANVAL DOOR HET CENTRUM

Tijdens de opbouw vindt er veel beweging plaats in het centrum van het speelveld. Mata en Rashford, de spelers op de flanken, trekken richting het centrum. Matic laat zich uitzakken naar de positie van verdedigende middenvelder. Pogba positioneert zich schuin voor Matic. Mkhitaryan kiest de linkerkant van het centrum. United probeert hiermee een overtalsituatie te creëren in het centrum. Mede door de beweging komt Mata tussen de linies vrij en wordt aangespeeld door Bailly (1). Mata laat de bal vervolgens vallen op de opkomende Pogba (2), die op zijn beurt Lukaku betrekt in het spel (3). Lukaku fungeert als aanspeelpunt en kaatst op Mkhitaryan (4). Rashford duikt inmiddels in het gat tussen de rechter vleugelverdediger (2) en de rechter centrale verdediger (3) van de tegenstander. Hij ontvangt de steekpass in de diepte van Mkhitaryan (5).

Aanval door het centrum
Aanval door het centrum
Aanval door het centrum 2
Vervolg aanval door het centrum
Aanval door het centrum 3
Eindfase aanval door het centrum

3.4 AANVAL VIA DE LOPENDE POGBA

Blind speelt vanaf de linkerzijde de bal in naar Matic (1), die zich centraal heeft gepositioneerd.  Rashford kan namelijk niet worden bereikt. De vijandelijke rechtsbuiten (7) dekt de passlijn naar Rashford af. Wanneer Matic de bal in bezit heeft, laat Mata zich uitzakken naar het centrum. Pogba beweegt richting het doel van de tegenstander om ruimte voor Mata te creëren. Matic kan nu Mata vrij aanspelen (2). De vijandelijke linksbuiten (11) probeert Mata onder druk te zetten. Hierdoor komt er vrijheid te liggen bij Valencia aan de rechterzijde. Door de driehoek met Pogba te maken (3), wordt Valencia bereikt (4). Wederom moet er een keuze door de tegenstander worden gemaakt. Ditmaal stapt de linker vleugelverdediger (5) uit naar Valencia. Valencia speelt de langs de lijn naar de lopende Pogba (5). Tot slot kiest Pogba voor de voorzet (6). In het centrum is een gevaarlijke drie tegen drie situatie ontstaan, aangezien de vijandelijke verdedigende middenvelder (6) en centrale verdediger (4) Pogba moeten volgen.

Aanval via de lopende Pogba
Aanval via de lopende Pogba
Aanval via de lopende Pogba 2
Vervolg aanval via de lopende Pogba
Aanval via de lopende Pogba 3
Eindfase aanval via de lopende Pogba

3.5 AANVAL DOOR HET CENTRUM VIA DE LOPENDE MATA

De aanval start bij het uitzakken van Matic tussen de centrale verdediger (Bailly) en de rechter vleugelverdediger (Valencia). Bailly speelt Matic aan (1), die op zijn beurt de keuze maakt voor Mata (2). Mata laat zich uitzakken naar het centrum tot de kop van de cirkel. Vervolgens start een korte driehoek tussen Mata, Mkhitaryan en Pogba. Mata zoekt de aanbiedende Mkhitaryan (3), die door directe mandekking (2) kaatst op de aankomende Pogba (4). Rashford is inmiddels naast Lukaku gekomen om centrale verdediger (3) aan zich te binden. Rashford beweegt centraal in de diepte en Lukaku komt in de bal. Mede door de loopacties van de spits kan Mata aan de linkerzijde van het strafschopgebied vrijkomen. Hij wordt bediend door een hoge steekpass van Pogba (5). Mata heeft nu twee keuzes. De keuze voor Lukaku op de rand van het strafschopgebied (6) of de voorzet naar de inlopende Rashford (7).

Aanval door het centrum via de lopende Mata
Aanval door het centrum via de lopende Mata
Aanval door het centrum via de lopende Mata 2
Vervolg aanval door het centrum via de lopende Mata
Aanval door het centrum via de lopende Mata 3
Eindfase aanval door het centrum via de lopende Mata

3.6 VOORZET VIA DE RECHTERZIJDE

Valencia is in balbezit aan de rechterflank. De vijandelijke vleugelverdediger (5) stapt door naar Valencia, waardoor er ruimte in zijn rug ontstaat voor Mkhitaryan. Valencia speelt de bal in de loop van Mkhitaryan (1). Ondertussen kiest Pogba positie in het strafschopgebied, vlakbij Lukaku. Mkhitaryan laat de bal vallen op Valencia (2), die de twee (Pogba en Lukaku) voorziet van een voorzet. Beide zijn ze fysiek sterk en goed door de lucht. Meestal leidt dit dan ook tot een grote mogelijkheid/kans.

Voorzet via de rechterzijde
Voorzet via de rechterzijde
Voorzet via de rechterzijde 2
Vervolg voorzet via de rechterzijde

4. Countermogelijkheden

4.1 COUNTER VIA RASHFORD EN LUKAKU

De aanval van de tegenstander verloopt via de rechterzijde. De vleugel verdediger (2) speelt de rechtsbuiten (7) aan, die de bal op zijn beurt laat vallen op de aanvallende middenvelder (10). Hier wordt de bal echter onderschept door Matic. Matic speelt de bal direct in de loop van Rashford (1). Rashford dribbelt met de bal (2), totdat de vijandelijke centrale verdediger (3) uitstapt. Lukaku maakt de loopactie in de rug van de centrale verdediger (3) en ontvangt de steekpass van Rashford (3). Lukaku kan nu afronden op het doel (4).

Counter via Rashford en Lukaku
Counter via Rashford en Lukaku
Counter via Rashford en Lukaku 2
Vervolg counter via Rashford en Lukaku

4.2 STEEKPASS VANAF POGBA

Pogba onderschept de bal bij de aanvallende middenvelder van de tegenstander (10). Meteen na de onderschepping kiest hij voor de lange steekpass naar Lukaku (1). Lukaku probeert vrij te komen in de rug van de vijandelijke centrale verdediger (4). Van belang voor deze counter zijn ook de rollen van Rashford en Mkhitaryan. Zij sluiten op hoog tempo bij om eventueel in het strafschopgebied van de tegenstander gevaarlijk te worden.

Steekpass vanaf Pogba
Steekpass vanaf Pogba

5. Slotwoord

Manchester United maakt tot nu toe een goede indruk. Niet alleen qua resultaten, maar voornamelijk door de georganiseerde manier waarop het team speelt. Met Matic hebben ze een speler binnengehaald, die altijd let op de verdedigende organisatie. Ook op aanvallend gebied maakt United een dominante indruk. De aanvallende middenvelders (Mata, Mkhitaryan en Rashford) zijn comfortabel in de kleine ruimte. De tegenstander heeft moeite deze spelers op te vangen, aangezien ze vaak naar het centrum trekken. Tot slot moeten er twee spelers in het bijzonder genoemd worden. Pogba heerst op het middenveld en Lukaku lijkt op weg naar de topscorerstitel in de Premier League. Mourinho lijkt de succesformule al vroeg in het seizoen te hebben gevonden.

Voorspelling Premier League (seizoen 2017 – 2018) : 1e of 2e plek

Voorspelling Champions League (seizoen 2017 – 2018) : Halve finale

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.