Omschakelen van aanvallen naar verdedigen: de 5-seconden regel

Tegenwoordig zie je steeds meer teams die de zogeheten ‘’ 5 seconden regel ‘’ hanteren bij het omschakelen van aanvaller naar verdedigen/ verliezen van de bal. In zowel het (top)amateur- als in het profvoetbal is dit een principe/ thema wat steeds meer de aandacht krijgt binnen de speelwijze van een team.

Tekst: Mitchell Haijen

Het moment kort na het verliezen van de bal is het beste moment om de bal terug te winnen en druk/ pressie op de bal en/of tegenstander te geven. De tegenstander is op dat moment nog kwetsbaar, aangezien deze ploeg nog in de aanvallende organisatie staat. De plek op het veld waar de bal verloren wordt, daar begint ook de zogeheten ‘’ 5 seconden regel ‘’. De 3 of 4 spelers in de buurt van de (verliezende) bal maken het speelveld direct klein en proberen dieptespel bij de tegenstander te voorkomen en zelfs om de bal te veroveren. De spelers verder van de bal af verkleinen zo snel mogelijk het speelveld van de tegenstander, dit doen ze door aan te sluiten/ aan te schuiven richting bal, te knijpen-kantelen om de rugdekking aan de kant van de bal te verzorgen. Het hele team levert dus een bijdrage binnen dit onderdeel van de speelwijze. Hiermee probeer je de tegenstander te dwingen tot ongecontroleerde diepteballen en of foutieve keuzes aan de bal door de enorme weerstand die ze op dat moment krijgen.

Binnen het voetbal zie je veel verschillende teams/ trainers die deze principes hanteren binnen hun speelwijze. Afhankelijk van het niveau wordt het tijdslimiet vaak aangepast. Bij FC Barcelona hanteren ze al seizoenen lang de 3-seconden regel, daar gaat het nog iets sneller. Peter Bosz hanteerde bij zijn teams wel de 5-seconden regel, maar hoopt dit continue te verfijnen/ verbeteren, met allerlei kleine details waardoor het ‘’perfecte spel’’ steeds dichterbij komt. Voer je dit goed uit, dan is het de bedoeling dat deze speelwijze zorgt voor meer en vaker balbezit, hoger op het veld een balverovering en veel doelkansen en een solide verdediging die weinig weggeeft. Binnen het amateurvoetbal wordt de tijdslimiet vaak aangepast naar boven toe, denk hierbij aan de zes- of zevensecondenregel, maar het principe van ‘’snel’’ omschakelen bij het verliezen van de bal blijft leidend.

Tips voor de 5-seconden-regel

  • Pas het tijdslimiet aan, aan het niveau van je team/ spelers. Principe van snel omschakelen blijft leidend
  • De 3 of 4 spelers die het dichtst in de buurt van de ‘’verliezende’’ bal zijn, leveren direct druk/ pressie op bal en of tegenstander
  • Spelers verder van de bal af anticiperen en verkleinen het speelveld voor de tegenstander
  • Profiteer van de aanvallende organisatie bij balverlies tegenstander, zorg dus dat je ‘’snel’’ reageert, waarbij er dus, wanneer je dit snel en ‘’agressief’’ doet veel ruimte ontstaat
  • Snelle balverovering kost minder energie/ tijd, omdat je minder aan het verdedigen bent.

De 5-seconden-regel in de praktijk

1. Vlak voor het moment van balverlies Barcelona: het speelveld is groot omdat iedere speler aanvallend positie kiest.

2. Het moment van balverlies

 

3. De 3-4 spelers in de buurt van de bal zorgen direct voor druk/pressie op de bal + tegenstander

 

4. Ook de rest van de ploeg heeft inmiddels geanticipeerd op het balverlies. Speelveld wordt klein(er) gemaakt en spelers geven elkaar, waar nodig, ruimte- en/of rugdekking.

 

5. Dieptespel tegenstander is voorkomen en als bonus is zelfs de bal veroverd. Doordat Barcelona met meer spelers in de buurt van de (verliezende) bal is, wordt de kans op een snelle balverovering groter.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.