Drie belangrijke momenten uit Nice – Ajax

Op woensdag 26 juli 2017 speelde Ajax in Nice een wedstrijd in de derde voorronde om een plek te veroveren in de lucratiefste competitie op deze wereld, de Champions League. Het veld lag er goed bij in het stadion, het was rond de 25 graden en de Spanjaard Carles del Cerro leidde de wedstrijd.

Beide teams hebben belangrijke spelers verloren en zijn eigenlijk nog in de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Ajax heeft daarnaast nog te maken gehad met het ongeluk van Abdelhak Nouri, wat een impact heeft gehad tijdens de voorbereiding.

Tekst: Rob Bloemkolk, Bart Hoogland en Mark Vis

Daarbij heeft Ajax een nieuwe trainer, Marcel Keizer, die na een succesvol seizoen bij Jong Ajax nu de leiding heeft over de hoofdmacht. Peter Bosz zwaait nu de scepter bij Borussia Dortmund. Hij was daar geen eerste keus. Dat was namelijk de trainer van Nice,  Lucien Favre, echter heeft Nice de Zwitser aan zijn contract gehouden. Nice werd met deze trainer verassend derde in de Franse competitie achter Monaco en PSG.

Deze trainer staat bekend als een strateeg die zijn team compact laat spelen en toeslaat in de omschakeling. Op papier voor beide teams een pittige tegenstander in deze fase van de voorbereiding waar het belang gelijk groot is en dat is het halen van de volgende voorronde Champions League met als eindresultaat het halen van de groepsfase.

In deze analyse richten we ons op drie momenten in de eerste helft:

  1. De eerste 18 minuten
  2. De minuten 19 tot en met 45
  3. Het doelpunt van Nice

Voor moment 1 kijken wij naar de opbouw van Ajax, maar daarbij ook hoe Nice zich hiertegen verdedigde. Er vond van ongeveer 18 minuten een kentering plaats en wat was die? Dit willen wij laten zien in moment 2. Vervolgens komt daar ook een goal voor Nice uit voort welke wij analyseren in moment 3.

Moment 1: minuut 1 tot en met 18:

De opbouw van Ajax startte bij Sanchez (5) of De Ligt (4). De backs Veltman (3) en Viergever (26) stonden aan de zijkant ten hoogte van de middenlijn. Het middenveld speelde naar binnen in een driehoek waarbij Schone (20) in de punt naar achteren speelde, Van de Beek (6) op rechts en Ziyech (10) aan de linkerkant. Kluivert (45) speelde rechterspits vanaf de zijlijn en Younes (11) als linkerspits aan de linkerkant. Dolberg (25) was de spits.

Nice stelde hier verdedigend een 4-4-1-1 tegen over:
– 4 spelers op lijn achterin en in zone vrnl: Soquet (2), Dante (31), Le Marchand (20), Sarr (23)
– 4 spelers op lijn middenveld in zone vrnl: Eysseric (13), Koziello (26), Seri (6), Lees-Melou (7)
– 2 spelers afhankelijk van de situatie schuin achter elkaar : Balotelli (9), Srarfi (11)

  • De laatste linie stond 20 meter achter de middenlijn
  • Het middenveld stond iets voor de middenlijn
  • Balotelli (9) kop cirkel en Srarfi (11) rond de middenlijn

Vaak was Schöne (20) aanspeelbaar centraal op het middenveld, omdat hij zich liet inzakken tussen Sanchez (5) en De Ligt (4) in en kon zelfs na aanname doordraaien en verder met de bal het veld in dribbelen. Schöne (20) werd dan opgepakt door Srarfi (11). Soms kwam Ziyech (10) om de bal vragen, een enkele keer Van de Beek (6). Als Ziyech de bal kwam halen werd hij door een andere middenvelder opgepakt rond de middenlijn.

Ajax speelde in een 1-4-3-3 systeem met het middenveld in een driehoek met punt naar achteren.

 

Ajax kwam wel vaak via de opbouw vanuit het middenveld door en wist enkele malen Dolberg (25) te bereiken. Als Ajax Dolberg (25) niet kon bereiken werden de backs Veltman (3) of Viergever (26) ingespeeld en vandaar uit weer via het middenveld de combinatie zoeken met Dolberg (25).

Een enkele keer werd geprobeerd de vrij gekomen ruimte aan de andere kant te benutten door een crosspass te geven, helaas lukte dat niet altijd door slechte passing. Ook als Ajax door het middenveld van Nice kwam lukte het niet een goed vervolg te geven door slechte passing of aannames en creëerde Ajax uiteindelijk weinig tot geen kansen/mogelijkheden. Al met al lukte dus op dat moment de tactiek van Ajax wel. Maar waarom haperde dat van de 19e minuut?

Moment 2 : minuut 19 tot en met 45
Ajax kreeg het moeilijker vanaf dit moment om van opbouwen naar aanvallen te gaan. Dat kwam omdat Nice in zijn geheel ongeveer vijf meter verdedigend was opgeschoven richting Ajax. Ze vingen Ajax eerder op. Daarentegen bleef Ajax volharden in de tactiek van de eerste 18 minuten en behield dezelfde afstanden.

Srarfi (11) van Nice kreeg meer hulp van Koziello (26) en Seri (6). Srarfi (11) ging meer richting het centrum  Sanchez (5) en De Ligt (4),  maar wel de passlijn naar Schone (20) afdekkend. Als Schone (20) wegliep werd hij opgepakt door Koziello (26) of Seri (6).

De buitenste middenvelders Eysseric (13) en Lees-Melou (7) stonden tussen de controleurs en de spitsen. Ajax kon Schöne (20) niet meer bereiken en hanteerde meer de lange bal. Ajax bleef Schone (20) wel zoeken, waar het misschien handiger was om Ziyech (10) of Van de Beek (6) aan te spelen.  Nice bleef achterin en op het middenveld in overtalsituatie. Nice kreeg hierdoor nog meer de bal wat meer kansen op mogelijkheden opleverde en uiteindelijk konden zij tot score komen, met de hulp van Ajax.

 

Moment 3: het doelpunt

Ingooi is balbezit, helaas hebben vele teams hier moeite mee net als Ajax. We halen drie situaties  terug.

  1. Viergever (26) heeft de bal om in te gooien. Younes (11) biedt zich aan en kan de bal op Viergever (26) kaatsen zodat hij de bal kan wegwerken richting Dolberg (25). Viergever (26) kiest niet voor deze optie.
  2. Viergever (26) wacht en gooit de bal op Ziyech (10) die een kopduel moet aangaan, maar hij verliest dat duel. Vervolgens verliest Schöne (20) het duel om de bal en Viergever (26) besluit om de bal weg te werken en niet om de bal achter te laten gaan. De bal komt bij Younes (11) en wil kaatsen op Schöne (20) en daar gaat het ook niet echt goed. Hierdoor komt Nice in balbezit.
  3. In het 1 tegen 1 duel maakt Viergever (26) een rare verdedigende actie, hij wil de passlijn naar het centrum afdekken, waar overigens al voldoende verdedigers staan, door zijn rechterbeen omhoog te tillen. Dat geeft de tegenstander de mogelijkheid om er aan de buitenkant langs te gaan om een voorzet te geven waaruit Balotelli (9) scoort.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.