De winnende formatie van Real Madrid

Real Madrid heeft dit seizoen historie geschreven door in twee achtereenvolgende jaren de Champions League te winnen. De Koninklijke heeft daarnaast ook de titel weten te bemachtigen in La Liga. Een bijzondere prestatie. En dat terwijl veel analisten sceptisch waren over de aanstelling van Zinedine Zidane. Veel dachten dat de begenadigde voetballer geen succes zou zijn als manager. Met het winnen van de vele prijzen heeft hij het tegendeel bewezen. Zidane kan nu worden gezien als de één topcoaches in het hedendaagse voetbal. Maar welke tactieken heeft hij toegepast bij Real Madrid? Dit artikel zal ingaan op de tactische patronen van Real Madrid in de laatste fase van het seizoen 2016/2017.

Door: Valentijn Vermeend

1. Formatie

Dit artikel richt zich op de 1-4-4-2 formatie, die Real Madrid aan het einde van het seizoen speelde tegen o.a. Atletico Madrid en Juventus. Real Madrid heeft ook veelvuldig in de 1-4-3-3 formatie gespeeld, maar mede door de blessure van Bale en de ontwikkeling van Isco heeft Zidane de wisseling naar 1-4-4-2 gemaakt. Het voornaamste kenmerk van de formatie is de ruit op het middenveld in balbezit, ingevuld door: Casemiro, Kroos, Modrić en Isco. In dit systeem hebben de vleugelverdedigers de ruimte om op te komen. Zeker Marcelo blinkt in aanvallend opzicht uit. In verdedigend opzicht is het Isco die inzakt naar de linker-of rechterflank, waardoor Real Madrid een 1-4-4-2 op lijn gaat spelen. Er zit dus veel variatie in het spel van Real Madrid. Voorin spelen Benzema en Ronaldo. Met 25 in de competitie en 12 doelpunten in de Champions League is Ronaldo de absolute ster van het elftal.

1-4-4-2 formatie
1-4-4-2 formatie

2. Defensieve structuren

Real Madrid speelt tijdens het verdedigen in een 1-4-4-2 formatie met de twee lijnen van vier achter elkaar. De rol van Isco is hierin cruciaal. Hij zakt uit vanaf de ‘10’ positie naar de linker- of rechterflank. In het voorbeeld zakt Isco uit naar de linkerzijde. Hierdoor gaan Casemiro en Kroos als controlerende middenvelder spelen. Modrić zal meer richting de rechterzijde gaan spelen. Ronaldo en Benzema blijven als duo centraal voorin spelen.

1-4-4-2 op lijn
1-4-4-2 op lijn

2.1 DRUK ZETTEN BIJ VLEUGELVERDEDIGER

De centrale verdediger (4) van de tegenstander wordt tijdens de opbouwen, door het aanlopen van Benzema, gedwongen de oplossing via de linker vleugel verdediger (5) te zoeken. Modrić is degene die de bal daadwerkelijk probeert te veroveren. Tevens blokkeert hij de passlijn naar de spits (9). De directe tegenstander (8) van Modrić wordt overgenomen door Casemiro.  Ook de rol van Kroos is belangrijk, hij dekt door op de verdedigende middenvelder van de tegenstander (6). Carvajal zorgt voor de juiste afstand tot de linksbuiten (11), zodat hij gelijk kan ingrijpen als hij wordt aangespeeld. De rest van het team kantelt af naar het centrum om het speelveld te verkleinen.

Druk zetten op vleugelverdediger
Druk zetten op vleugelverdediger
Vervolg druk zetten op vleugelverdediger
Vervolg druk zetten op vleugelverdediger

4.2 MOMENT VAN GEGENPRESSING

Real Madrid past soms ook Gegenpressing toe gedurende de wedstrijd. In het onderstaande voorbeeld is het Carvajal, die Benzema in de diepte probeert aan te spelen. De bal komt echter terecht bij de vijandelijke centrale verdediger (4). Gezien de positie van zowel Benzema als Ronaldo (dichtbij de centrale verdediger) kan de bal meteen worden heroverd. Benzema herkent het moment en zet frontaal druk op de centrale verdediger (4). Ronaldo volgt zijn collega en zorgt dat de passlijn naar de andere centrale verdediger (3) wordt geblokkeerd. Isco is tijdens de pass van Carvajal naar de ‘10’ positie geslopen. Hierdoor is de verdedigende middenvelder (6) zijn meest dichtstbijzijnde tegenstander. Hij probeert voor hem te komen en tevens de passrichting te blokkeren. Modrić dekt door naar de linker vleugelverdediger (5). Hetzelfde geldt voor Casemiro, hij dekt door naar de controlerende middenvelder (8). Het centrale duo Ramos en Varane stapt voorwaarts om het veld te verkleinen.

Gegenpressing bij centrale verdediger
Gegenpressing bij centrale verdediger
Vervolg Gegenpressing bij centrale verdediger
Vervolg Gegenpressing bij centrale verdediger

4.3 TWEE LIJNEN VAN VIER IN DE CENTRALE ZONE

Zoals beschreven zakt Isco in tot linker- of rechtermiddenvelder, waardoor er twee lijnen van vier ontstaan (verdediging + middenveld). Wanneer de tegenstander de bal op een centrale positie in bezit heeft, zoals in het voorbeeld bij de verdedigende middenvelder (6), zijn deze lijnen goed zichtbaar. Belangrijk hierbij is dat de vleugelverdedigers (Carvajal en Marcelo) en de buitenste middenvelders (Isco en Modrić) niet buiten de gemarkeerde zone komen. Ze houden de zijlijn van het strafschopgebied aan. Pas als de pass naar de vleugelverdediger gaat kantelt het team naar de kant van de bal. Isco stapt uit naar de man met de bal, in dit geval de rechter vleugelverdediger (2). De ruimte achter Isco wordt beschermt door Kroos. Casemiro schermt de ruimte achter Kroos af. De verantwoordelijkheid voor de ruimte achter Casemiro is Modrić. Zo zie je dat de gehele linie van middenvelder elkaar rugdekking verzorgen.

Uitstappen linker middenvelder
Uitstappen linker middenvelder
Vervolg uitstappen linker middenvelder
Vervolg uitstappen linker middenvelder

3. Aanvallende structuren

3.1 UITZAKKENDE LINKER CENTRALE MIDDENVELDER

Tijdens de opbouw van Real Madrid is het vaak Kroos die als eerste aanspeelpunt fungeert. Wanneer Ramos in balbezit is, zorgen de vleugelverdedigers (Marcelo en Carvajal) dat ze dieper gaan spelen. Kroos kan nu uitzakken in de ruimte tussen Ramos en Marcelo.  Inmiddels is ook Casemiro dieper gaan spelen, zodat hij ruimte creëert voor de uitzakkende Modrić. Aanvallende middenvelder Isco zorgt voor het overkomen naar de kant van de bal. Na het ontvangen van de bal heeft Kroos meerdere mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is de pass langs de lijn naar Marcelo. De twee optie is de pass door het centrum naar Isco, die zich schuin achter de verdedigende middenvelder (6) aanbiedt. Tot slot de pass naar Modrić, hij kan het spel vervolgens snel verleggen naar de rechterflank.

Uitzakkende linker centrale middenvelder
Uitzakkende linker centrale middenvelder
Vervolg uitzakkende linker centrale middenvelder
Keuzes linker centrale middenvelder

3.2 AANVAL VIA LINKER VLEUGELVERDEDIGER

Als de linker vleugelverdediger is vrijgespeeld, bijvoorbeeld door de opbouw van 3.1, kan hij verschillende keuzes maken. Hij kan de bal laten vallen op Isco (1). Isco zorgt dat hij schuin onder Marcelo aanspeelbaar is. Ook kan hij kiezen voor de pass naar Benzema (2), die kan fungeren als kaatser. De laatste en meest gevaarlijke optie is de steekpass naar Ronaldo. Ronaldo maakt de loopactie uit de rug van de rechter vleugelverdediger (2). Hij kan hierdoor in de één tegen één situatie tegen de centrale verdediger (3) komen.

Aanval via linker vleugelverdediger
Aanval via linker vleugelverdediger

3.3 SNELLE VERPLAATSING

Wederom is de in balbezit van Marcelo aan de linkerzijde. Benzema komt vervolgens in de bal (1), waarna hij direct de bal laat vallen op Kroos (2) door middel van een kaats. Na het controleren speelt Kroos de lange pass naar Carvajal aan de rechterzijde (3). Terwijl de bal onderweg is naar Carvajal, maakt Modrić de loopactie in het gat tussen de centrale en de linker verdediger (4 en 5). De bal volgt nu van Carvajal in de diepte naar Modrić. Hij kan kiezen uit Benzema, die richting de eerste paal beweegt. Maar meestal is het Ronaldo, die naar de tweede paal beweegt en de bal vrijuit kan intikken. Isco sluit bij op de rand van het strafschopgebied voor de teruggetrokken voorzet of voor de afvallende bal.

Verplaatsing van linkerflank naar rechterflank
Verplaatsing van linkerflank naar rechterflank
Vervolg verplaatsing van linkerflank naar rechterflank
Vervolg verplaatsing van linkerflank naar rechterflank

3.4 AANVAL VIA DERDE MAN

Carvajal is in balbezit aan de rechterflank, bijvoorbeeld de lange pass van Kroos. De optie naar Modrić wordt geblokkeerd door de controlerende middenvelder (8) van de tegenstander. Carvajal kiest nu voor de pass naar Isco (1), die zich achter de spitsen Benzema en Ronaldo heeft gepositioneerd. De pass naar Isco zorgt ervoor dat Modrić in eerste instantie wordt overgeslagen. Maar hij kan vervolgens wel fungeren als de derde man. Hij maakt de loopactie in het gat tussen de vijandelijke linker vleugelverdediger (5) en de centrale verdediger (4). Uit de steekpass van Isco naar Modrić (2) kan Modrić de voorzet geven naar de eerste paal, waar uiteraard Ronaldo zich positioneert om de trekker over te halen.

Aanval via derde man
Aanval via derde man

3.5 AANVAL VANUIT CENTRUM VIA RECHTS

De aanval begint bij Ramos. Hij speelt de in de loop van Varane (1), zodat hij zijn keuze op het middenveld moet maken. Kroos wordt tijdens de opbouw het meest gezocht, maar ook Modrić is een belangrijke schakel om de bal via het middenveld naar de aanval te brengen. Varane speelt de bal in op de aanbiedende Modrić (2), Modrić handelt snel door de bal diep naar Carvajal te spelen (3). Na de pass maakt Modrić de loopactie in het gat tussen de linker vleugelverdediger (5) en de centrale verdediger (4). Eerder is al gebleken dat deze loopactie succesvol kan zijn (zie 3.4). Modrić maakt dit keer echter ruimte voor Isco, die zorgt dat hij schuin onder Carvajal aanspeelbaar is (4). Isco ervaart nu wat ruimte en kan de keuze maken voor de vroege voorzet. Benzema kiest positie in het strafschopgebied bij de eerste paal. Meestal trekt hij hierdoor een van de centrale verdedigers (3 of 4) mee. De loopactie van Ronaldo gaat richting de tweede paal, waar hij het directe luchtduel aan zal gaan met de andere centrale verdediger.

Aanval via centrum naar de rechterflank
Aanval via het centrum naar de rechterflank
Vervolg aanval via centrum naar de rechterflank
Vervolg aanval via het centrum naar de rechterflank

4. Superieure counters

4.1 INTERCEPTIE DOOR CONTROLERENDE MIDDENVELDER

Real Madrid verovert de bal bij de aanvallende middenvelder (1) van de tegenstander. Kroos is verantwoordelijk voor deze interceptie. Vervolgens speelt hij de bal richting de linkerflank, waar Benzema zijn loopactie naartoe maakt. Benzema weet bij de onderschepping dat hij moet anticiperen op de ruimte achter de vijandelijke rechter vleugelverdediger (2). Isco zorgt dat hij meteen beweegt naar de as van het veld, om uiteindelijk zijn loopactie naar de rand van het strafschopgebied te maken. Marcelo komt achterlangs bij Benzema, waarna hij de bal in de loop ontvangt (2). Marcelo kan nu de bal terugtrekken naar Isco of hard over de grond voorgeven naar Ronaldo (3). De laatstgenoemde optie is vaak degene die het meeste wordt toegepast.

Interceptie door controlerende middenvelder
Interceptie door controlerende middenvelder
Vervolg interceptie door controlerende middenvelder
Vervolg interceptie door controlerende middenvelder

4.2 INTERCEPTIE DOOR VERDEDIGENDE MIDDENVELDER

Casemiro heeft in de formatie van Zidane een sleutelrol. Voornamelijk in verdedigend opzicht is hij verantwoordelijk voor veel intercepties. In het voorbeeld onderschept hij de pass van de verdedigende middenvelder (6) naar de aanvallende middenvelder (10) van de opponent. Vervolgens zoekt hij meteen naar de inzakkende Ronaldo (1). Carvajal herkent het moment van de counter en begint na de onderschepping van Casemiro meteen de diepte in de te lopen. Ronaldo speelt Carvajal vervolgens aan in de diepte (2). Na het controleren van de bal, drijft Carvajal op. De voorzet volgt op Ronaldo (3), die zich ditmaal op de rand van het strafschopgebied positioneert. De vijandelijke verdedigers verwachten zijn loopactie in het strafschopgebied, waardoor de lage voorzet terug op de rand van het strafschopgebied gespeeld kan worden. Gevolg is een gevaarlijke schietkans voor Ronaldo (4). Het eerste doelpunt in de Champions League finale tegen Juventus lijkt op de eindfase van deze counter.

Interceptie van de verdedigende middenvelder
Interceptie van de verdedigende middenvelder
Vervolg interceptie van de verdedigende middenvelder
Vervolg interceptie van de verdedigende middenvelder

5. Conclusie

Zidane heeft van de Koninklijke een sterk team gemaakt, ook op tactisch vlak. Real Madrid kan verschillende systemen spelen. Zo kan het snel schakelen tussen de 1-4-4-2 op lijn en de 1-4-4-2 met een ruit op het middenveld. Daarnaast herkent de juiste momenten om druk te zetten, bijvoorbeeld door pressie op de vleugelverdediger of door Gegenpressing. De aanvallende patronen zeer gevarieerd. Voornamelijk Kroos, Modrić en Isco bepalen de manier van spelen. Ze kunnen het spel snel verplaatsen via de lange pass, maar ook in de korte combinatie dicteren ze het spel. Ze worden hierin ondersteund door Marcelo en Carvajal. Tot slot moet Ronaldo worden genoemd, hij is het eindstation van elke aanval. Een doelpuntenmachine.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.